Πόλεμος

 Δυστυχώς όσο προχωράνε τα χρόνια αισθάνομαι ότι πάμε όλο και πιο πίσω! Λένε πως έχουμε εξελιχθεί τόσο πολύ που σύντομα θα μπορούμε να κατοικήσουμε στο φεγγάρι! Ναι θα μπορούμε να κατοικήσουμε στο φεγγάρι, για να είμαι πιο ακριβής θα αναγκαστούμε να κατοικήσουμε στο φεγγάρι, για ένα και μοναδικό λόγο, γιατί θα έχουμε καταστρέψει τη γη και αυτό αν πρώτα δεν έχουμε καταστρέψει και εμάς τους ίδιους!

Σάπια, ματαιόδοξα μυαλά, που διψάνε για αίμα, για δόξα και εξουσία… Είναι τα μυαλά αυτόν που μας κυβερνάνε… Που οι περισσότεροι από αυτούς είναι σαν να βγήκαν από το ίδιο καλούπι! Άλλωστε και η λέξη αυτού που μας κάνουν, το να μας κυβερνάνε δηλαδή, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση το ρήμα κυβερνώ, μοιραία έχει μία επίδραση πάνω μας! Μία εξουσία…  Εξουσία χωρίς περιορισμούς… Είτε αυτή επιδρά πάνω μας , είτε μέσα μας, είτε γύρω μας… Και όσο μεγαλώνει η εξουσία τόσο μεγαλώνει και η κατάκτηση και όσο μεγαλώνει η κατάκτηση τόσο μεγαλώνει και η φιλοδοξία και αυτό δεν έχει τέλος… Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος! Δυστυχώς τώρα πια τίποτα δεν είναι πολύ μακριά… Και μην ξεχνάτε πως όλο αυτό θα έχει ξεκινήσει από ένα σάπιο, ματαιόδοξο μυαλό, που διψάει για αίμα, για δόξα και εξουσία… Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Τι κάνει ο πόλεμος; Ο πόλεμος είναι ο ξεριζωμός μας από τις ρίζες μας, ο διωγμός από την πατρίδα και το σπίτι μας, η απώλεια των ανθρώπων μας, το να χάσουμε το χέρι μας, το πόδι μας, το μυαλό μας, την ίδια τη ζωή μας! Να βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να κομματιάζονται άνθρωποι, μικρά παιδιά, τη μάνα να σπαράζει για το χαμό του μονάκριβου γιού της, τον πατέρα να κρατάει στην αγκαλιά του την κορούλα του, μην ξέροντας αν θα τη δει ξανά… Ο πόλεμος είναι δάκρυ, ο πόλεμος είναι θλίψη, ο πόλεμος είναι πόνος, ο πόλεμος είναι δυστυχία, ο πόλεμος είναι θάνατος! Και ξέρεις κάτι… υπάρχει και κάτι χειρότερο που είναι ο πόλεμος… ο πόλεμος είναι πόλεμος!!!  Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη γη που να μην ξέρει τι κάνει ο πόλεμος; Από τον πιο έξυπνο, μέχρι και τον πιο χαζό! Έτσι δεν είναι; Και όμως δεν είναι έτσι! Γιατί υπάρχει ένα είδος ανθρώπων οι λεγόμενοι φανατισμένοι, που κάποιοι άλλοι φανατισμένοι, φρόντισαν να τους μυήσουν μην τυχόν και σταματήσει να διαιωνίζεται ο θάνατος! Αυτό φίλοι μου και αν είναι ιός! Δεν επιδρά στο δέρμα, δεν επιδρά στο αίμα… Μπαίνει κατευθείαν στο μυαλό! Στο κέντρο! Bingo! Κερδίσατε…

Δεν σταμάτησε ποτέ… Φοβάμαι πως δεν θα σταματήσει ποτέ! Μπορεί κάποιες φορές να ήταν μακριά μας και να είχαμε ξεχάσει την ύπαρξή του και να είμασταν άπραγοι, μα αυτό το ότι ήμασταν άπραγοι μας τον έφερε πιο κοντά… Δεν υπάρχει εφησυχασμός σε αυτό! Θέλει αντίδραση, θέλει εξέγερση, θέλει επανάσταση… Εξ αποστάσεως; Ναι εξ αποστάσεως με ότι τρόπο και όπως μπορεί ο καθένας… Ο θάνατος ενός ανθρώπου που βρίσκετε στην άλλη άκρη της γης… αργά η γρήγορα θα φέρει μία αντίδραση στο σημείο ακριβώς που βρίσκεσαι εσύ! Πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να πας στη διαδήλωση… Δεν πρέπει να πεις ας το κάνουν οι άλλοι… γιατί αν πούνε και οι άλλοι, ας το κάνουν οι άλλοι, τότε δεν θα πάει κανένας… Και εδώ χρειάζεται κόσμος που θα γίνει μία γροθιά! Η ελευθερία είναι το πολυτιμότερο αγαθό! Χωρίς την ειρήνη όμως, αυτή δεν μπορεί να είναι εφικτή! Θέλει συλλογική προσπάθεια και επιμονή, ανεξάρτητα κινήσεων κράτους… Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κινήσεις των πολιτών ήταν ανώτερες και σημειολογικά αλλά και αποτελεσματικά από της κινήσεις μιας κυβέρνησης!

Δεν θα ήταν απίθανη η ύπαρξη ενός χαοτικού κράτους δίχως νόμους και τάξη, που θα είναι όλα ισοπεδωμένα και που σύμφωνα με τους δικτατορικούς παραδειγματισμούς που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, ενσυνείδητα και υποσυνείδητα, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα, θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινωνία στη χειρότερη μορφή της, που ο γείτονας θα σκοτώνει τον γείτονα για να του πάρει το σπίτι, έτσι για να έχει ακόμα λίγο χώρο!

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο λάθος γιατί είναι πόλεμος και αυτό τα λέει όλα! Μακάρι να είχε σταματήσει πριν ξεκινήσει… Μακάρι να μην είχαν υπάρξει ποτέ τα μυαλά που φανάτισαν τον Πούτιν και με τη σειρά του αυτός που φανάτισε κάποια άλλα μυαλά… Μακάρι να μην πάρουν ιδέες κι άλλοι πολιτικοί που έχουν εξουσία χωρίς περιορισμούς και βγήκαν από το ίδιο καλούπι! Γιατί τότε θα μιλάμε για παγκόσμιο πόλεμο… Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος είναι πόλεμος!!!

Ανδρέας Λάμπρου 6-3-2022 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις